Συμβολή της λογοτέχνιδος Παρένας Τσοκτουρίδου στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό
2. Από 2000 – 2002 διετέλεσε Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών και δραστηριοποιήθηκε με την οργάνωση και την παρουσίαση Παραδοσιακών Μουσικοχορευτικών Φεστιβάλ, τα οποία παρουσιάστηκαν και σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της Δυτικής Μακεδονίας.
3. Το 2005 παρουσίασε την εικοσάχρονη πολιτιστική της μελέτη: «Ο Μωμόγερος στη σκιά του Μώμου» σε φιλολογική βραδιά της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις των Κομνηνών, η οποία έγινε αποδεκτή απ’ όλο τον κόσμο.
4. Το 2006 εξέδωσε το τρίτο βιβλίο της, ποντιακή θεατρική παραγωγή, με τίτλο: «Οι Κοτζαμάνοι ιμνύσταν Μωμόγεροι». Η δραστηριότητα αυτή μαζί με το Βιογραφικό της συμπεριλήφθηκε στην Ποντιακή Εγκυκλοπαίδεια του Μαλλιάρη στον 11ο τόμο και στην πανελλαδική εφημερίδα «ΠΟΝΤΟΣ».
5. Στης 16/5/2009 στην εκδήλωση για την ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαίου) παρουσίασε την ποιητική της «Προσφυγική ραψωδία (1922)» σε συνεργασία και οργάνωση με την Πρόεδρο της «Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος» κα Ευαγγελία-Αγγελική Πεχλιβανίδου με αποσπάσματα του ποιητικού της έργου «Προσφυγιά-Αρμονίας κατάλυση» στο θεατράκι της Χηλής 12 (1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς) ως ποιητικό θρήνο.
6. Η ίδια παρουσίαση επαναλήφθηκε στης 18/5/2009 στην Κοζάνη στο θέατρο «Φίλιππος» με οργάνωση της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και των ποντιακών σωματείων του Δήμου Κοζάνης και συνδιοργανωτές: την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και την ΕΛΒΕ. Η σκηνοθεσία της παρουσίασης ήταν δική της και η φωτογραφική επιμέλεια της κας Ε.-Α. Πεχλιβανίδου. Την επιμέλεια της μουσικής είχαν: στη λύρα ο κ. Σταύρος Μιχαηλίδης και στη φλογέρα ο κ. Γρηγόρης Σιδεράς. Στη ψαλτική πήρε μέρος ο θεολόγος κ. Κων/νος Κόττης. Ακούστηκε επίσης το τραγούδι «Αιμάτινα δάκρυα» και «Αιωνία η μνήμη» του ποιητή Θεόδωρου Βουτσικάκη σε μουσική του π. Θεόδωρου Τσαμπαζίδη, από την Αναστασία Παπαδοπούλου. Η εκδήλωση καλύφθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης και της εφημερίδες της Δυτικής Μακεδονίας.
7. Στης 20/11/2010 απέσπασε τον ΕΠΑΙΝΟ «ΝΑΝΑ ΚΟΝΤΟΥ» από την Ένωση Σμυρναίων – Μικρασιατών στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικής Μελέτης με θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες Μικρασίας». Η βράβευσή της έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μικρασία» (Μητρ. Καλλίδου 108, Καλαμαριά Θεσ/νίκης).
8. Στης 5/3/2011 παρουσίασε το έθιμο των Μωμόγερων στην κωμόπολη Σοφάδες της Καρδίτσας εκ μέρους του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών.
9. Στης 18/5/2011 μίλησε στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης για την Γενοκτονία των Ποντίωνκατόπιν πρόσκλησης των Πολιτιστικών Φορέων της περιοχής Ελλησπόντου.
10. Στης 20/5/2011 μίλησε στον τηλεοπτικό Σταθμό Flash, στην εκπομπή «παρακάθ’» του Δημήτρη Τσαβδαρίδη, για την ποντιακή γενοκτονία και παρουσίασε την ποιητική της «Προσφυγική Ραψωδία (1922)».
11. Στης 22/5/2011 μίλησε στο Δρέπανο Κοζάνης για την Γενοκτονία των Ποντίων κατόπιν πρόσκλησης του Πολιτιστικού τους Φορέα και την ίδια μέρα παρουσίασε στο Μητροπολιτικό Ναό Καλαμαριάς-Κρήνης στη Θεσ/νίκη την «Προσφυγική τηςΡαψωδία (1922)» συγχωνευμένη με την «Προσφυγιά-Αρμονίας κατάλυση» της Ευαγγελίας Πεχλιβανίδου. Συμπαρουσιαστής στην ψαλτική ήταν ο Κόττης Κων/νος και μια καλλιτεχνική μουσική ομάδα με υψίφωνο στο τραγούδι.
12. Στης 13/5/2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00΄π.μ. μίλησε στην Ξάνθη με θέμα: «Η καρδιά της μάνας» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης(Πάροδος Θερμοπυλών 8), στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, που διοργανώνει ο Σύλλογος καθιερωμένα με θέματα για τη μάνα της Προσφυγιάς. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης και ακολούθησε προσφορά καφέδων με ποντιακών παραδοσιακών εδεσμάτων από το τμήμα γυναικών του Συλλόγου.
13. Στης 4/6/2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.30' μ.μ., στις εκδηλώσεις "ΚΟΜΝΗΝΙΩΤΙΚΑ 2012", βραβεύτηκε από τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών για την πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά της τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου της.
14. Στης 10/1/2013 έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη για το έθιμο των Μωμόγερων στην Ποντιακή εκπομπή του Κώστα Περτσινίδη στο τηλεοπτικό κανάλι του FLASH-TV .
15. Στης 23/1/2013, Πέμπτη, ώρα 7.00’ μ.μ., σε τηλεοπτική Ποντιακή εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Περτσινίδη στο κανάλι FLASH-TV Δυτικής Μακεδονίας, έδωσε συνέντευξη μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κομνηνών Εορδαίας Μπάμπη Κουλουμπρίδη για θέματα της τοπικής λαογραφίας και πολλά άλλα τοπικά της Κοινότητας. Έκανε αναφορά στο νοσταλγικό παρελθόν με θύμησες και αναφορές (βιντεοσκοπικές και λεκτικές) στους ανθρώπους της Α’, Β’ και Γ’ γενιάς, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη διατήρηση της ποντιακής παράδοσης στα Κομνηνά, καθώς επίσης και αναφορές στη σημερινή Δ’ και Ε’ γενιά, που διατηρούν την παράδοση έως τις μέρες μας.
16. Στης 12/5/2013 παρουσίασε την ομιλία της με θέμα: ΜΕ ΛΕΝΕ ΜΑΝΑ, μαζί με την Απαγγελτική της Ομάδα «ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ» στον Πολιτιστικό χώρο του Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών. Στις απαγγελίες πήραν μέρος οι: Βούλα Κόκλη-Τσοκτουρίδου, Μαρία Τσιλφίδου Σμυρόγλου, Νόπη Τεληγιαννίδου, Μαρία Σεράση, Μαρία Παπαδοπούλου-Νικηφορίδου Σοφία Καραμανλίδου-Μποζ.
17. Στης 19/5/2013 μίλησε ως κεντρική ομιλήτρια στα Κομνηνά στην εκδήλωση πουδιοργάνωσε μαζί με τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών και συντόνισε με την Απαγγελτική Ομάδα της με τίτλο: «ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ», το ποιητικό της έργο με τίτλο:ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΡΑΨΩΔΙΑ (1922). Πήραν μέρος στην απαγγελία οι: Βούλα Κόκλη-Τσοκτουρίδου, Μαρία Τσιλφίδου Σμυρόγλου, Νόπη Τεληγιαννίδου και Σοφία Καραμανλίδου-Μποζ.
18. Στης 21/5/2013 στα πλαίσια της μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων μίλησε σε επίσημη τελετή στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, όπου και τιμήθηκε για την συμβολή της στην ανάδειξη της ιστορίας μας.
19. Στο τεύχος ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 του μηνιαίου περιοδικού ιστορίας και πολιτισμού «Ποντιακά» συμπεριλήφθηκε Βιογραφικό της. Έκτοτε στο περιοδικό εκείνο πάμπολλες ήταν οι γραπτές αναφορές της για το ποντιακό ζήτημα.
20. Στης 13/12/2013 παρουσίασε το βιβλίο της «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο» στην Παγκρήτεια Αδελφότητα Μακεδονίας με διοργάνωση της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και ομιλητές τους κ.κ. Κώστα Νίγδελη και Θεόδωρο Σαντά και ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από την ηθοποιό Δήμητρα Σαντά.
21. Τον Οκτώβρη του 2014 βραβεύτηκε το βιβλίο της «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο» από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών» στα πλαίσια του 30ου Πανελληνίου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας που διεξήχθη στη Σαλαμίνα, με τη συνεργασία του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
22. Στης 10/5/2015 παρουσίασε την παραμυθο-ιστορία της «Η μάνα της προσφυγιάς» στο Δημοτικό Σχολείο Κομνηνών στη γιορτή της μάνας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών με την Απαγγελτική της Ομάδα «ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ».Απήγγειλαν ποιήματα οι εξής: Μαρία Σεράση, Χριστίνα Χαρούνη, Μαρία Τσιλφίδου, Νατάσα Μποζ και Βούλα Χουρεμίδου. Τραγούδησε ποντιακά τραγούδια η Σοφία Καραμανλίδου με τη συνοδεία της λύρας του μουσικού καλλιτέχνη Άκη Παντζούρη.
23. Στης 17/05/2015, ημέρα Κυριακή και ώρα 10.30 π.μ. παρουσίασε σε συνεργασία με τον Δήμο Εορδαίας, την Απαγγελτική της Ομάδα «ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ», τον Πολιτιστικό Φορέα «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών και τον Φυσιολατρικό Όμιλο Κομνηνών, το ποιητικό διασκευασμένο έργο της στην Ποντιακή διάλεκτο που αφορά το Μνημόσυνο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε, ακολουθήθηκε από τρισάγιο, καταθέσεις στεφάνων, ομιλία του καθηγητή - συγγραφέα Κώστα Νίγδελη και τέλος τον Ποντιακό ποιητικό της θρήνο. Στις απαγγελίες συμμετείχαν οι εξής: Καραμανλίδου Σοφία, Κατωτοικίδου Σοφία, Κόκλη Βούλα, Μπόζ Νατάσα, Πουλτίδου Βαλεντίνη, Σεράση Μαρία, Σμυρλόγλου Άννα, Τσιλφίδου Μαρία, Τσοκτουρίδου Παρθένα, Χαρούνη Χριστίνα και Χουρεμίδου Βούλα. Στη λύρα και στο τραγούδι συμμετείχε ο Γιάννης Κατωτοικίδης. Έκτακτη συμμετοχή: Ντάνα Λυκίδου και (21) μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κομνηνών. Φωτογράφιση: Ελένη Νικηφορίδου. Την εκδήλωση κάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός WEST, η εφημερίδα Διαφάνεια κ.α.
24. Τον Μάρτιο του 2016 παρέλαβε από το «Καφενείο των Ιδεών» το βιβλίο «ΑΛΜΑΝΑΚ» ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΝΘΟΣ των εκδόσεων «ΙΑΝΘΟΣ», όπου συμπεριλαμβάνεται απόσπασμα του βραβευμένου της βιβλίου «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο».
25. Στης 19/5/2016 παρουσίασε την ομιλία της ως κεντρική ομιλήτρια στην κεντρική πλατεία Πτολ/δας που διοργάνωσαν οι Ποντιακοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ποντίων πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες-Η διεθνοποίησή της πάγιο αίτημα του Ελληνισμού».
26. Στης 20/1/2017 αφηγήθηκε δύο παραμύθια στην κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Πτολ/δας – το ένα σε μετάφραση στην ποντιακή διάλεκτο δική της και το άλλο παρμένο από την ποντιακή παράδοση.
27. Τον Απρίλιο του 2017 εξέδωσε την παραμυθο-ιστορία της: «Η μάνα της προσφυγιάς».
28. Στης 14/5/2017 παρουσίασε την παραμυθο-ιστορία της: «Η μάνα της προσφυγιάς»στο Γερακαριό του Κιλκίς σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Γερακαριού. Συνόδευσαν την παρουσίαση νέοι και νέες με απαγγελίες ποιημάτων και συνοδεία λύρας και τραγουδιού. Ακολούθησε δεξίωση με τοπικά εδέσματα και καφέ. Απαγγελία ποιημάτων:Παρασκευή Ελευθεριάδου, Μάρθα Ορφανίδου, Νίκος Ορφανίδης, Αδάμ Χριστοδουλίδης, Γιάννης Τσιγκουρλάς.
29. Στης 18/5/2017 μίλησε στην κεντρική πλατεία Κομνηνών Εορδαίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών με τέλεση τρισάγιου και δεξίωσης με τοπικά εδέσματα και καφέ.
30. Στης 20/5/2017 μίλησε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Αναστασίας στην Άρνισσα Έδεσσας σε εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων και Μικρασιατών Άρνισσας «Οι Αργοναύτες» με τέλεση τρισάγιου και δεξίωσης με τοπικά εδέσματα και καφέ.
31. Στης 15/10/2017 παρουσίασε το εκπαιδευτικό ποντιακό της παραμύθι «Ο παθός μαθός» στον Ποντιακό Σύλλογο Άρδασσας Εορδαίας. Προλόγισε η Ελένη Παπουλίδου. Το ίδιο παραμύθι παρουσίασε στις 21/10/2017 στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαϊδας ως κεντρική ομιλήτρια. Προλόγισε η Αναστασία Παύλου και συντόνισε η Σοφία Τουμανίδου. Έπαιξε λύρα ο Δημήτριος Τσερμεκίδης και τραγούδησε ο Κώστας Ταρατσίδης. Στις 29/10/2017 το παρουσίασε και πάλι στον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Δρεπάνου Κοζάνης. Προλόγισε η Ιωάννα Στεφανίδου. Έπαιξε λύρα ο Κωστής Γεωργιάδης. Τραγούδησε ποντιακή παράδοση ο Γιάννης Σαπανίδης. Στις 11/11/2017 το παρουσίασε ξανά στο Πνευματικό Κέντρο Άρνισσας Εδέσσης. Προλόγισε η Μελλιώ Παπαδοπούλου. Στις 03/12/2017 παρουσίασε το ίδιο βιβλίο στην Αίθουσα Λέσχης Πολιτισμού στη Λεβαία (Λακκιά) Φλώρινας. Προλόγισε η Ελισάβετ Τσιναρίδου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών. Και τέλος, στις 10/12/2017 το παρουσίασε πάλι στον Ποντιακό Σύλλογο Πενταβρύσου Εορδαίας. Προλόγισε η Ευγενία Ευθυμιάδου, Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Διγενής».
32. Στης 13/5/2018 πραγματοποίησε ομιλία για τη μάνα στην Ποντιακή διάλεκτο στο Γερακαριό του Κιλκίς σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Κοινότητας για τη γιορτή της μάνας.
33. Στης 30/1/2020 ήταν εισηγήτρια της εκδήλωσης εορτασμού των Τριών Ιεαραρχών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βερμίου, κατά την οποία αναφέρθηκε στο Ποντιακό παραμύθι (τι ήταν ο Πόντιος παραμυθάς, ποιος αναλάμβανε τον δύσκολο ρόλο του, πού ζούσε, τι ήταν το Ποντιακό παραμύθι, τι συμβολίζει, τι καταγγέλλει, τι χαρακτήρα έχει, αν ζει στην εποχή μας και πώς μπορεί να επιβιώσει. Η συγγραφέας αφηγήθηκε επίσης στα παιδιά τέσσερα Ποντιακά παραμύθια -τρία στην ελληνική γλώσσα και ένα στην Ποντιακή διάλεκτο). Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι καλλιτέχνες Άκης Παντζούρης (λύρα) και η Σοφία Καραμανλίδου – Μποζ (παραδοσιακό Ποντιακό τραγούδι).
34. Τον Φεβρουάριο του 2022 εξέδωσε το πεζογράφημα "Πορεία μνήμης στο Βέρμιο" - 100 χρόνια φωνή ιστορίας των Αλησμόνητων Πατρίδων (1922 - 2022) στο Βορειοανατολικό Βέρμιο Εορδαίας με αφηγήσεις, μαρτυρίες, παραμύθια, ποίηση, θέατρο, επιστολές, ομιλίες, μελέτες, ανάλυση ηθών, εθίμων και ιστορικών γεγονότων.
35. Επίσης, τον ίδιο πάλι μήνα (Φεβρ' 22), στον 8ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά, με θέμα: «Η καταστροφή της Σμύρνης» συγκέντρωσε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες και της ζητήθηκε να δώσει το ποίημά της στην Εταιρία για την έκδοση βιβλίου.
36. Τον Απρίλιο του 2022 συμμετείχε με ποιητικό πόνημά της στην κυκλοφορία του βιβλίου των εκδόσεων της "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ" με τίτλο "Μικρασίας γραφές: 52 συν 1 συγγραφείς γράφουν για τη Μικρασία.
37. Στις 20 Νοεμβρίου 2022 προβλήθηκε η κινηματογραφική ταινία "Η φλόγα της δικαίωσης" από το θεατρικό εργαστήρι ΕΚΦΡΑΣΗ του Τορόντο στον Καναδά στο Κέντρο Νεότητας των Αρμενίων, βασισμένη σε ποίηση δική της, συγκεκριμένα στο βραβευμένο ποίημά της "Προσφυγική Ραψωδία (1922)" που αφορά τη Μικρασιατική καταστροφή κα την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, σε σκηνοθεσία της Νάνσυ Αθανασοπούλου Μυλωνά. Την μελοποίηση του ποιήματός της με τίτλο "Αλίμονο" έκανε η μουσουργός Ελευθερία Μεταξά. Επίσης στη μουσική πήρε μέρος η Τρανουλίδου Αναστασία, στη φλογέρα ο Σιδεράς Γρηγόρης, στα κρουστά ο Τσόλας Κων/νος, στην κιθάρα ο Τσανατέλης Νικόλαος και η ηχογράφηση έγινε στην παραγωγή του Μαραμή Δημήτριου.
38. Την Κυριακή 14 Μαϊου 2023 και ώρα 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η γιορτή της μάνας στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου Αγίου Φωτίου στην Πεντάβρυσο Εορδαίας, οργανωμένη από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Αθλητικό Σύλλογο Πεντάβρυσου Ο ΔΙΓΕΝΉΣ, με κεντρική ομιλήτρια την συγγραφέα - ποιήτρια Παρθένα Τσοκτουρίδου, παρουσιάστρια την Πρόεδρο του Συλλόγου Πενταβρύσου κα Ευθυμιάδου Ευγενία, ενώ έργα ζωγραφικής από τους μαθητές της Σχολής της Αφροδίτης Γκρίζη εκτέθηκαν στον αύλειο και εσωτερικό χώρο της ενορίας. Ποιήματα στην Ποντιακή διάλεκτο απήγγειλαν τρεις έφηβοι μαθητές και κατόπιν ακολούθησε βράβευση μαθητών που αρίστευσαν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από την ίδια την συγγραφέα-ποιήτρια με το βιβλίο της "ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ". Επίσης, δωρεές ποιητικών ποντιακών βιβλίων της Αλίκης Κουρτίδου, μητέρας της συγγραφέως Παρθένας Τσοκτουρίδου, έγιναν εκ μέρους του Συλλόγου Πενταβρύσου από την ίδια την συγγραφέα στις μάνες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.
39. Με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των ΠΟντίων, το ERTFLIX INTERNATIONAL ετοίμασε ειδικό αφιέρωμα για τον εορτασμό της μνήμης των γεγονότων που σημάδεψαν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Από την Παρασκευή 19 Μαϊου 2023 μέχρι την Πέμπτη 19 Μαϊου 2023 στην πλατφόρμα είναι διαθέσιμη η ενότητα "Αφιέρωμα στον Πόντο" όπου υπάρχουν σχετικές σειρές ιστορικών ντοκυμαντέρ, το δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ "Γράμμμα από τον Πόντο" και την ταινία "Η φλόγα της Δικαίωσης" που βασίζεται στο ποιητκό πόνημα της Παρθένας Τσοκτουρίδου σε σκηνοθεσία της Νάνσυ Αθανασοπούλου Μυλωνά.
40. Παρουσιάστηκε η ταινία "Η ΦΛΌΓΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΊΩΣΗΣ" από την Αδελφότητα Ποντίων "Παναγία Σουμελά" του Τορόντο στην Κυπριακή Κοινότητα στον Καναδά στις 21 Μαϊου 2023 (Ποιητικό πόνημα για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού της Παρθένας ΤΣΟΚΤΟΥΡΙΔΟΥ-Σκηνοθεσία: Νάνσυ Αθανασοπούλου Μυλωνά-Εκτέλεση:Θεατρικό εργαστήρι "ΕΚΦΡΑΣΗ").
41. Στις 13 Μαϊου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία της Πενταβρύσου Εορδαίας με κεντρική ομιλήτρια την συγγραφέα - ποιήτρια κα Παρθένα Τσοκτουρίδου, την Περιφερειακή Σύμβουλο Χονδροματιδου Ελένη, την Αντιδήμαρχο Κάτσιου Κατερίνα, τον Αντιδήμαρχο Κυριακίδη Γεώργιο, τον Πρόεδρο τοπικών κοινοτήτων Χατζηιωαννίδη Χρήστο, τον Πρόεδρο Πενταβρύσου Γιαννη Πολιτιδη, τον Εκπρόσωπο ΠΟΕ Αλεξανδρίδη Βασίλη, τον Πρόεδρο ΣΠΟΣ Σαββίδη Πολυκαρπο, τον Πρόεδρο Άρδασσας Τσολακιδη, την Πρόεδρο Πολιτιστικής Λέσχης Ποντίων Περδίκκα Ευριδίκη Αρσενιδου και πλήθος κόσμου.